De fleste mennesker kan genkende følelsen af at være startet på en ny arbejdsplads. Processen fra at man tiltræder stillingen og til, at man reelt oplever at sætte sine kompetencer i spil og levere et bidrag, kan indimellem vare længe og være uoverskuelig. Det tager tid at blive komfortabel med nye IT-systemer, at kunne navigere i hidtil ukendte, kulturelle og sociale koder, at lære hvordan man griber en opgave an samt at opbygge en relation til sine kollegaer.
Et systematisk og veltilrettelagt onboarding-forløb bidrager i mellemtiden til at afkorte ovenstående periode, og således understøtte medarbejdernes vej til at blive en integreret del af arbejdspladsen. Helt konkret handler onboarding om at styre processen, der forløber, når en ny medarbejder skal introduceres til organisationen, kollegaer og arbejdsopgaverne . Men hvordan sikres dette på en hensigtsmæssig måde i praksis?
Onboarding-forløb kan se ud på mange måder og der findes ingen generel rettesnor herfor. På det seneste har der dog været et særligt fokus på, hvordan digitale løsninger effektivt kan sikre, at (ny -) ansatte kommer godt ind i det faglige og sociale fællesskab på arbejdspladsen. Dette skyldes flere årsager. Bl.a. kan digitale løsninger simplificere flere af de processer, der er tilknyttet onboarding af nye medarbejdere og kan derved være ressource- og tidsbesparende for organisationen, hvilket kan frigive ressourcer til initiativer der kan understøtte onboarding-forløbet yderligere – eksempelvis mentor- og udviklingssamtaler. Derudover giver kan ledere via digitale platforme følge med i og visualisere (ny-)ansattes udvikling og fremskridt, hvilket muliggør en mere målrettet og individorienteret forløb.
Sammenlagt kan digitale understøtte onboarding af nye medarbejdere ved at sikre en systematisk og ensartet opstart, der ikke er ressource- eller kontekstafhængig, men som fortsat kan tilpasses den enkelte medarbejders kompetencer og behov.